Nyheter – april 2024
Nyheter – februari 2024
Nyheter – augusti 2023
Nyheter – september 2022
Nyheter – september 2021
Nyheter – juni 2021

Befolkningsstatistik på Skaftö 2018

Publicerad onsdag 19 dec 2018, 09:47

Antalet över 65 på Skaftö är nästan dubbelt så många som i Lysekil. Ca 46% av de boende på Skaftö är över 65. I Lysekil centrum är det 25% som är över 65. Man kan även anta att de deltidsboende har samma åldersstruktur vilket betyder att det är viktigt med service på Skaftö.

Till detta kommer alla deltidsboende. Idag är det totalt 2040 hushåll på Skaftö och varav 750 är åretruntboende. Ganska många extra på stora delar av året och sommaren. Dessutom kommer deras släktingar och vänner så befolkningen 7 dubblas på sommaren. Varför inte passa på att erbjuda dom tjänster när dom är här på ön?

Man kan se att det är inflyttningsöverskott till Skaftö och som är positivt. Man kan tänka sig att det är byggnationerna i Fiskebäckskil som gör detta även om många bostäder går till deltidsboende. Den här statistiken från SCB redovisar bara de som är folkbokförda på Skaftö. Det finns dock ett MEN och det är att SCB sedan 2016 bokför de som hyr eller bor i andra hand i Lysekil (antar att de menar Lysekil centrum) istället för Skaftö. Det går att läsa om detta på SCBs hemsida. Det gör att vi i egentligen har fler som bor på Skaftö än det som SCB redovisar. SCB hamnar på ca 1470. Därför gör vi regelbundet en koll mot Ratsit som också anger hur många som bor i respektive postnnummerområde och som är över 18 år. Enligt SCB är de som är 18 år och yngre 181 så för att få en jämförelse så lägger vi till dessa till Ratsit uppgifterna. Då hamnar vi på drygt 1500 personer som är folkbokförda på Skaftö. Det är ett delmål som Skaftö Öråd haft i flera år och det är positivt att vi brytit en negativ trend och att befolkningen ökar igen :)

En annan intressant uppgift som går att läsa ur statistiken är att det är 50% fler män i åldern 19-29 år än kvinnor. Antar att det kan bero på arbetstillfällen och att fler kvinnor studerar på högskola. Men detta är inte undersökt vad vi känner till.

En annan uppgift är, från den mer detaljerade statistiken, att det är dubbelt så många kvinnor i åldern 55-60 än män som bor på Skaftö.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.