Nyheter – april 2024
Nyheter – februari 2024
Nyheter – augusti 2023
Nyheter – september 2022
Nyheter – september 2021
Nyheter – juni 2021

Nu skyndar vi på utbyggnaden av fiber på Skaftö

Publicerad torsdag 8 feb 2018, 22:10

NYHETERUtbyggnaden av fiber kommer nu att snabbas upp på Skaftö och alla som tecknat avtal med Zitius kommer att ha fiber vid årets slut!

Så här står det på Zitius hemsida som finns längre ner.

I vår strävan att skynda på utbyggnaden av fiber på Skaftö har vi träffat teliabolaget Zitius som är ytterst ansvarig för installationen. Vid mötet framkom följande:

Alla telecomföretag ser 4G och 5G som ett komplement till fiber. När det analoga nätet(via Telias koppartråd) försvinner så kommer fiberinstallation sannolikt att vara en nödvändighet för att kunna surfa, streama TV m.m.

Det planeras inga utbyggnader av 4G. Skaftö lär stå sist i kön för 5G. Det betyder att streama TV genom 4G kan bli ett problem för Skaftö.

Utbyggnaden av fiber kommer nu att snabbas upp. Alla på Skaftö som tecknat avtal med Zitius kommer att ha fiber vid årets slut. Det kan ske genom att flera grävbolag jobbar samtidigt.

• Grävningarna beräknas börja i april


För att få fiber måste alla skriva på ett avtal med Zitius.

Avtalsblankett hittar du här. Den kan skickas in till adressen på sidan 2 eller lämnas till någon av kontaktpersonerna nedan.

Turordningen för utbyggnaden blir att de områden som har flest tecknade avtal står först i kön. Det är därför viktigt att Du ser till att teckna avtal snarast.

Alla som tidigare anmält intresse kommer att få ett informationsbrev från Zitius inom kort.

Zitius ger officiell information på https://fibertillalla.se/. Där skriver man in en gatuadress och får anpassad information.

• Erfarenheter från andra håll visar att installation av fiber i efterhand kommer att bli mycket dyrare. De som skriver avtal nu får betala 19 900kr för inkoppling i fastigheten. Kopplingspunkter kommer att läggas vid varje fastighet oavsett om man har beställt eller inte. Om man senare beställer inkoppling i huset kan det ske, men det kommer dock att vara krångligt och kosta betydligt mer än i dag om man väljer att vänta. Erfarenheter från andra områden visar att det blir 45 000-80 000 per fastighet.

Skyltar med texten ”Här kommer fiber”, kommer att sättas upp vid varje fastighet som har skrivit avtal.

Följande personer på Skaftö Öråd har utsetts till kontaktpersoner

Sven Laurell gs.laurell@hotmail.com

Caroline Bäcker caroline.backer@gmail.com

Jan-Eric Ericsson jan-eric.ericsson1@comhem.se

Roger Siverbrant siverbrant@telia.com

Rickard Åkerman richard@akermans.nu

Margareta Anderberg margareta_anderberg@yahoo.com

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.