EVA MORÉN

f. 1942

Jag föddes här på Skaftö. Men på den tiden var man mer Östersidebo än Skaftöbo. Det fanns grundsundsbor och kilbor. Nära bron, vid Lunneviken, där bodde Skaftöborna. Men det hände något på åttiotalet, då blev vi alla Skaftöbor. Då försvann en del av rivaliteten mellan samhällena. Jag tror det beror mycket på skolan. Förr fanns flera skolor i de olika samhällena, men när Skaftö Skola öppnade i Grundsund samlade det oss, enade oss.

En annan viktig plats på ön är ridklubben. Den grundades ju också på åttiotalet, då hände mycket! Då var det en självklarhet att det skulle bli Skaftö Ridklubb, hela öns stall. När Kvartsita kom hit, också på åttiotalet, var det ovanligt att det stod Skaftö i aktern på en båt, innan hade det alltid stått samhällets namn, men Kvartsita är Skaftös seglande kulturarv. När jag är runt och representerar ridklubben eller Munskänkarna står det Skaftö på lappen på mitt bröst. Många frågar vad det är, och när jag berättar att det är en ö med ordern Fiskebäckskil och Grundsund så vet de vad det är. De har åkt båt här, spelat golf här eller semestrat här. Så ännu är kanske orterna mer kända, även om vi på ön har blivit mer sammansvetsade och känner oss som Skaftöbor.

Jag ville tidigt bli låg- eller mellanstadielärare, men sångrösten fanns inte. Så jag vände mig till mitt intresse för hantverk och sökte mig till seminariet i Umeå, där jag utbildade mig till textillärare. Jag blev färdig 1966, stannade kvar ett par år, och träffade min man. När jag kom hem till Skaftö igen började jag jobba på Skaftö Skola, och när Folkets Hus skulle invigas, fick vi frågan om vi kunde tänka oss att göra ridån till scenen. Jag tog barnen till hjälp, och vi sydde den där ridån, och det blev ju en stor succé! Det kommer fortfarande ungar fram till mig och frågar om jag minns deras enskilda insatser. ”Kommer du ihåg att jag sydde den spristagen i jullen?”. Vi är förenade i det skapandet.

Nomineringen

Eva besitter enorm kunskap gällande traditioner och historia. Utöver detta kan hon otroligt mycket om det kulturella hantverket, framför allt syslöjd. Denna kunskap sprider hon mer än gärna vidare och har gjort så exempelvis som syslöjdslärare på Skaftö skola. Dessutom är hon en föregångsmänniska för samtliga som vill sig Skaftöbo.

Andra personporträtt

Se alla personporträtt
  • ANTON BERNTSSON

    f. 2001 Det jag gillar allra mest med att bo på Skaftö är gemenskapen. Alla...

    Läs mer
  • GÖRAN OLSSON

    f. 1965 Jag är visserligen bonde, men närheten till havet är viktig för mig. Farfar...

    Läs mer
  • REINE PATRIKSSON

    f. 1969 Min första plan var att lämna alla verksamheter när jag fyller 60. Men...

    Läs mer
  • RONJA FINNILÄ

    f. 2006 Jag har fem bröder, men jag bor med min ena bror, mamma och...

    Läs mer
  • LENNART MARTINSON

    f. 1945 Jag är född och uppvuxen på Skaftö. Det var en fantastisk miljö att...

    Läs mer
  • THERESE KALENTUN

    f. 1976 Jag har bott i Grundsund hela livet. Jag jobbade på ICA i 15...

    Läs mer
  • KERSTIN WENNERGREN

    f. 1954 Jag är bördig från Skaftö, min pappa var härifrån. 1983 flyttade jag och...

    Läs mer
  • KERSTIN ROYSSON

    f. 1957 Jag föddes inte på Skaftö men det är hemma för mig. Jag har...

    Läs mer
  • MARGARETA ANDERBERG

    f. 1964 Jag brukar säga att jag är tredje generationens sommargäst. Min morfar köpte huset...

    Läs mer
  • ELSA BAGGE

    f. 1930 Jag föddes i Grundsund 1930 och har levt hela mitt liv på Skaftö,...

    Läs mer